fredag den 2. maj 2014

Waterford & vikingerne

Waterford er grundlagt af vikingerne i 914, hvilket gør byen til den ældste by i Irland. Vi får en speciel guided rundvisning på de tre museer: Vikinge-museet, The medieval Museum og Bishops Palace af kurator Donnchada O´Ceallachain, som kan fortælle i timevis på de udstillede genstande. Jeg prøver at lade være med at sige hans navn, da jeg ikke har nogen idé om, hvordan navnet udtales.
 
Waterford har haft en meget spændende historie fra starten med vikingerne over en glorværdig middelalderperiode med omfattende handel med vine fra Spanien til deres udfordringer med englængerne i 17. og 18. årh.

Blandt de mange sjove genstande ser vi bl.a. verdens første PowerPoint præsentation fra 1372 - hvor bystyret lavede en speciel rapport med billeder til den engelske konge -, Henrik d. 8.´s hat og de særdeles farverige dragter fra middelalderen. Det var slet ikke mørkt og skummelt dengang! Og så fortæller Donnchadh mange historier om kendte borgere i Waterford.

Under frokosten fortæller David Rogers fra museet om byens udviklingsstrategi for at få flere besøgende og turister til byen. Meget omfattende planer med bl.a. renovering af centrum, træning af byens handelsdrivende og restauranter samt arbejde med at få internationale flyruter til byens lille lufthavn. De har endda lavet en meget flot website med alle seværdigheder i området, som de kalder The Viking Triangle - http://waterfordvikingtriangle.com/ - som jo nok burde interesse os danskere, da vores forældre jo var med herovre for godt 1000 år siden.

Næste stop er den verdenskendte krystalglas-virksomhed Waterford Crystal, som har bygget et imponerende besøgscenter i tilknytning til deres produktion. Her er alt hvad hjertet kan begære af små og store krystalglas - vinglas, karafler, vaser, kunst, trofæer og alt muligt andet.

En glaskaret til Askepot koster den nette sum af 40.000 - vel at mærke euro!! - og de har faktisk solgt 3 af dem til amerikanere...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar